Son yıllarda ebeveynler arasında yaygınlaşan aşırı korumacı tutumlar, çocukların psikolojik ve sosyal gelişimini olumsuz yönde etkiliyor. Çocuklarda özgüven eksikliği, bağımlılık, sosyal becerilerde yetersizlik, kaygı ve depresyon gibi sorunlara yol açabiliyor.
Anne babalar korumacıdır, çocuklarını güvende tutmak isterler. Ancak bu sınır bazen aşılabiliyor… Kimi ebeveynler, çocuklarının yaşamının hemen her alanına yoğun bir müdahaleden çekinmiyor. “Aşırı korumacı” ve “helikopter ebeveyn” kavramları da işte bu durumlar için kullanılıyor. Çocuklarını birey olarak görmekte zorlanan ebeveynler için…
Aşırı korumacı evlerde büyüyen çocuklarda özgüven eksikliği, bağımlılık, sosyal becerilerde yetersizlik, kaygı ve depresyon gibi sorunlar gözlemlenebiliyor.
Peki, ebeveynlerin aşırı koruyucu eğiliminin altında ne gibi nedenler yatıyor? Bu soruya Klinik Psikolog Seda Aydoğdu ile yanıt aradık.
Ebeveynlerin aşırı korumacı davranışları azaltmak için, öncelikle çocuklarının kendi uzuvları değil, ayrı bir birey olduğunu kabul etmeleri gerekir. Çocuklarının hata yapma ve bu hatalardan öğrenme süreçlerine saygı göstermeliler.
Klinik Psikolog Seda Aydoğdu
Aşırı korumacı ebeveynler, çocuklarının hayatında sürekli olarak varlık göstererek onların bağımsız kararlar almalarını zorlaştırabiliyor. Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, çocukların kendi kimliklerini ve yeteneklerini keşfetmelerini sınırlayan bu yaklaşımı şöyle anlatıyor.
“Aşırı korumacı anne babalar, çocuğun hemen her anında müdahale edici davranır. Onları birey olarak görmekte zorlanan bu aileler, mükemmeliyetçi özelliklerinin verdiği yapılanmayla çocukları için daha iyi oldukları alanlarda kararlar alır ve onları o şekilde yönlendirmeye çalışır.”
Aşırı korumacı ebeveynliğe oldukça benzeyen bir başka kavram, “helikoper ebeveynlik” ise, ebeveynlerin çocuklarının üzerinde sürekli “uçmaları” ve her anlarını izleyip müdahale etmeleri anlamına geliyor.
Helikopter ebeveynler, çocuklarının karşılaşabileceği zorlukları önceden tahmin ederek proaktif önlemler almaya çalışıyor. Genellikle çocuklarının eğitimine, sosyal ilişkilerine ve aktivitelerine aşırı derecede müdahil olurlar. Aşırı korumacı ebeveynlik ise daha çok çocukları tehlikelerden, hayal kırıklıklarından veya başarısızlıklardan koruma amacı taşıyor.
Aşırı korumacı davranışların arkasında çeşitli nedenler yatabiliyor. Aydoğdu, bu durumun ebeveynlerin kendi kişilik yapıları ve köken aileleriyle kurdukları ilişkiyle bağlantılı olabileceğini söylüyor.
KAYNAK: TRT HABER
Ege Denizi'nde 28 Ocak 2025 tarihinden itibaren yoğunlaşmaya başlayan depremlerin sayısı artıyor. Son bir saatte…
İstanbul'da düzenlenen Kadınlar 18 Yaş Altı Buz Hokeyi Dünya Şampiyonası 2. Klasman B Grubu'ndaki 4.…
Sosyal medya, akıllı telefonların yaygınlaşması ile hayatımızın adeta vaz geçilmezi oldu. Günlük hatta saatlik gelişmeleri…
Tüketici derneklerinin temsilcileri, bazı özel okulların mevcut öğrencilerine kayıt yenileme için yasal oranın üzerinde zam…
Kartalkaya Kayak Merkezi'ndeki otelde çıkan yangında hayatını kaybedenlerin sayısı 76'ya yükseldi. Olayla ilgili yürütülen soruşturma…
Suriye'nin ikinci büyük kenti Halep'teki Türkiye Başkonsolosluğu Türk bayrağının göndere çekilmesiyle 13 yıl sonra yeniden…