Motoruyla hayat kurtaran kadın sağlıkçı

Türkiye’nin ilk motosikletli kadın acil tıp teknisyeni olma gururunu yaşayan 30 yaşındaki Gülyazı Aydın, araçların giremediği noktalara ulaşarak hayat kurtarıyor.

Çocukken babasının sahip olduğu motosiklete binen ve bunu bir tutkuya dönüştüren Gülyazı Aydın, 2007 yılında hep ilgi duyduğu sağlık hizmetlerinde acil tıp teknisyeni (ATT) olarak göreve başladı.

Çocuk yaşlardan beri sahip olduğu tutkusu nedeniyle Sağlık Bakanlığının motosikletli ambulans projesine dahil olmak için dilekçe veren Aydın, onayın ardından Antalya’da bir haftalık sürüş eğitimini tamamladı. Aydın, zorlu eğitimin ardından 3 yıl önce başladığı motosikletli ambulans ATT’liğini başarıyla sürdürüyor.

Aydın, 2007 yılından beri 112 Acil Sağlık Servisi’nde ATT olarak görev yapıyor.

“İsteyen herkes yapabilir”

İlk işe başladığında müdürlükte büyük bir motosiklet bulunduğunu belirten Aydın, şöyle konuştu:

“Ben ‘Bunu kullanacağım’ dediğimde çevredekiler ‘Kullanamazsın’ dedi. Kadın gücüne göre ağır olacağını söylemişlerdi. Ben de ‘Kullanırım’ demiştim. Sağlık Bakanlığımız Eskişehir Sağlık Müdürlüğüne motosiklet ambulans gönderince bu görevi üstlenmek için başvuruda bulundum. Uzun bir süre motosikletçi artçı olarak çalıştım. İkinci motosiklet gelince Antalya’daki bir haftalık eğitimin ardından kendi kullandığım ambulans motosikletim oldu. Eğitimlerde çok düştüm. Yerden kalkıp, görevime sarıldım. İmkansız sadece biraz zaman alır. İsteyen herkes bunu yapabilir. Çocukluğumdan beri sağlık hizmetleriyle de ilgiliydim. Motosiklete de adeta aşığım. Sevdiğim iki unsur birleşince işime daha tutkuyla sarılıyorum. Türkiye’nin ilk kadın motosikletli ATT’si olmanın gururunu yaşıyorum. Vaka yerine gittiğimde kaskı çıkarttığım anda kadın olduğumu görenler şaşırıyor. Alkışlayanlar, destekleyenler ve fotoğraf çektirmek isteyenler oluyor.”

Araçların giremediği noktalara ulaşıyor

Aydın, ulaşımın zor ve insan trafiğinin yoğun olduğu merkez bölgelerde vakalara müdahale ettiğine değinerek, müdahalenin ardından hastaneye gitmesi gereken kişilerin ambulansla nakillerini sağladığını söyledi.

700 CC’lik motosikletinin yaklaşık 200 kilogram ağırlığa sahip olduğunu anlatan Aydın, “Artçı ve tıbbı malzemelerle motosikletin ağırlığı 300 kilograma çıkıyor. Güvenlik konusuna çok dikkat ediyorum. Özel motosiklet kıyafetlerini giyip, kaskımı takıyorum. Vakaya çıkarken koruyucu ekipmanlarım olmadan hareket etmiyorum” diye konuştu.

Son Haberler

Ege Denizi’ndeki depremler sürüyor

Ege Denizi'nde 28 Ocak 2025 tarihinden itibaren yoğunlaşmaya başlayan depremlerin sayısı artıyor. Son bir saatte…

35 dakika ago

Buz Hokeyi Dünya Şampiyonası’nda kadınlar 18 yaş altından altın madalya

İstanbul'da düzenlenen Kadınlar 18 Yaş Altı Buz Hokeyi Dünya Şampiyonası 2. Klasman B Grubu'ndaki 4.…

1 hafta ago

Sosyal Medya üzerine…

Sosyal medya, akıllı telefonların yaygınlaşması ile hayatımızın adeta vaz geçilmezi oldu. Günlük hatta saatlik gelişmeleri…

2 hafta ago

Tüketici derneklerinden özel okullardaki fiyat artışlarına ilişkin velilere uyarı

Tüketici derneklerinin temsilcileri, bazı özel okulların mevcut öğrencilerine kayıt yenileme için yasal oranın üzerinde zam…

2 hafta ago

Kartalkaya Kayak Merkezi’nde otel yangını: Can kaybı 76’ya yükseldi.

Kartalkaya Kayak Merkezi'ndeki otelde çıkan yangında hayatını kaybedenlerin sayısı 76'ya yükseldi. Olayla ilgili yürütülen soruşturma…

2 hafta ago

Türkiye’nin Halep Başkonsolosluğu yeniden hizmete açıldı

Suriye'nin ikinci büyük kenti Halep'teki Türkiye Başkonsolosluğu Türk bayrağının göndere çekilmesiyle 13 yıl sonra yeniden…

2 hafta ago