Genel

Sigorta sektöründe neler oluyor?

Sigorta şirketlerinde yaşanan üst üste iflaslar tüketicileri tedirgin ediyor. Son bir buçuk yılda üç sigorta şirketi öz sermaye yetersizliği ve bazı usulsüzlükler nedeniyle tamamen kapatıldı. İki sigorta şirketinin faaliyetleri ise durduruldu. Çeşitli alanlarda sigorta yaptıran yaklaşık bir milyon kişinin mağdur olduğu ifade ediliyor.

Sigorta; belirli bir prim karşılığında gelecekte yaşanabilecek olumsuz durumların teminat altına alındığı bir tür sözleşme. Başka bir deyişle aynı türden riskle karşı karşıya olan kişilerin belirli bir miktar para ödeyerek oluşturdukları prim havuzu. Evimizden arabamıza, iş yerimizden sağlık hizmetlerine kadar her alanda sigorta yaptırıyoruz.

Bu son günlerde haberlere konu olan ve tüketicileri tedirgin eden iflasların nedenlerinin uzun uzun araştırılması ve sorgulanması gerekiyor. Eğer konuşulduğu gibi, ucuz poliçeler, sürdürülemez fiyat politikaları ve artan maliyetler iflaslara gerekçe ise sistemin tekrardan gözden geçirilmesi elzem gözüküyor.

Sektörün 2024 yılı verilerinde; en fazla zarar eden alan zorunlu trafik sigortası. Bu branşta 34,8 milyar TL teknik zarar kaydedilmiş. Bu durumun aksine Kasko sigortası 25,8 milyar TL teknik kâr ile öne çıkmış. Trafik sigortasında yaşanan zarara gerekçe olarak; yüksek enflasyon, artan kaza oranları ve pahalılaşan araç bakım maliyetleri öne sürülüyor. Sağlık sigortaları da zarar eden branşlar arasında zikrediliyor.  

Sigorta Düzenleme Denetleme Kurumu (SSDK) ise haliyle ince eleyip sık dokuyor. Zarar eden şirketleri yakından takip ediyor. Sigorta şirketlerinin faaliyetlerine devam edebilmesi için öz sermayenin yeterli olması zorunluğu var.

Tüm bu gelişmelerin yaşandığı sektörde bir eleştiride reasürans sistemine yapılıyor. Son iflas dalgasında tüketici zararlarını telafi etmede yetersiz kalındığı iddialar arasında yer alıyor. Reasürans sözleşmelerinin doğrudan poliçe sahiplerini değil, sigorta şirketlerini koruduğu, işlemlerin hukuki süreçlere takıldığı ve böylelikle tazminat ödemelerinde büyük gecikmeler yaşandığı iddia ediliyor.

Eğer iddialar doğru ise sigorta sektöründe mali kontrollerin ve denetimlerin arttırılması büyük önem arz ediyor.

Bu yaşanan süreç tüketicileri daha güvenilir ve büyük sigorta şirketlerini tercih etmeye mecbur bırakıyor. Alışkanlıklarımızı bir kenara bırakmanın vakti geldi hatta geçiyor. Artık sigorta hizmeti satın alırken sadece fiyatları dikkate almamamız gerektiği gerçeği ile karşı karşıyayız. Sigorta şirketlerinin ödeme güçleri ve güvenilirliği, ayrıca tüketiciye vermiş olduğu hizmetin hızlı ve niteliğinin de değerlendirilmesi gereken önemli başlıklar arasında.

omerkeser(@)yenihavadis.net

Son Haberler

Garanti Bankası Erişim Sorunu: Sadece bir kesinti mi?

Geçtiğimiz hafta Garanti Bankası müşterileri kurumun mobil uygulamasında yaşanan erişim sorunu gerekçesi ile çok sayıda…

15 saat ago

Elektronik haberleşmedeki tarifeler e-Devlet’ten karşılaştırılabilecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, elektronik haberleşme sektöründe en fazla aboneye sahip 13 şirketin…

21 saat ago

Ne yediğimiz belli ne içtiğimiz

Tarım ve Orman Bakanlığı gıdada taklit ve tağşiş listesini sürekli güncelliyor. Uygulamanın ilk hayata geçtiği…

6 gün ago

Eski tip ehliyet sahiplerine uyarı: Son tarih 31 Temmuz

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce, eski tip sürücü belgelerinin kullanımlarının 31 Temmuz 2025'te dolacağı…

7 gün ago

İspanya ve Portekiz’de elektrik kesintisi: Milyonlar etkilendi

İspanya ve Portekiz’de geniş alanları etkileyen bir elektrik kesintisi yaşandı. Başkentler Madrid ve Lizbon’un da…

1 hafta ago

Depremde Yine Sınıfta Kaldılar: Milyonluk Reklamlar, Çöken Şebekeler

İstanbul Silivri merkez üssü yaşanan 6,2 lik deprem hepimizi korkuttu. Haliyle depremi yaşayan vatandaşların ilk…

2 hafta ago