Dolar 36,4339
Euro 38,1549
Altın 3.441,38
BİST 9.602,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 3°C
Hafif Kar Yağışlı
İstanbul
3°C
Hafif Kar Yağışlı
Paz 4°C
Pts 7°C
Sal 10°C
Çar 11°C

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Uzay Programını İlan Edeceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Uzay Programını İlan Edeceğiz
16 Ocak 2020 14:43
632
A+
A-

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde “2019 Yılı Değerlendirme Toplantısı”nda konuştu.

Uluslararası Lider Araştırmacılar Programı ile ilk etapta 98’i Türk, 29’u yabancı olmak üzere 127 üst düzey araştırmacıyı ülkemize getirdik. 20 yıllık hayalimiz olan Türkiye Uzay Ajansını 2018 Aralık ayında kurduk. Milli Uzay Programını ise bu yılın ilk yarısında ilan ediyoruz.

Geçtiğimiz 17 yılda 1.229 ARGE merkezi ile 361 tasarım merkezini hayata geçirdik.

“TEKNOFEST’i, bu yıl Gaziantep’te yapıyoruz”

Teknopark sayımızı 5’ten 85’e çıkardık. Muğla Teknokent ve Sağlık Bilimleri Teknokent’i bu yılın ilk yarısında faaliyete geçiriyoruz. Geçtiğimiz yıl TÜBİTAK aracılığıyla, özel sektörün 3 bin 427 AR-GE projesine 700 milyon liraya yakın hibe desteği sağladık.

İkincisini düzenlediğimiz TEKNOFEST, 1 milyon 720 bin ziyaretçiyle, 2019’da dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali oldu.  Tüm milletimizi saran teknoloji ve yenilikçilik coşkusu TEKNOFEST’i, bu yıl Gaziantep’te yapıyoruz.

“TÜBİTAK bünyesinde Yapay Zekâ Enstitüsü kurduk”

Sahip olduğumuz büyük verinin işlenmesi, bilgiye ve ekonomik değere dönüştürülmesi amacıyla TÜBİTAK bünyesinde Yapay Zekâ Enstitüsü kurduk. Bu yıl Türkiye’nin ilk yapay zekâ destekli sinyal istihbarat platformunun sistem kabul testlerini başlatıyoruz.

2019’da üçüncü bilim seferimizi gerçekleştirerek, geçici bilim üssümüzü Antarktika’ya kurduk ve Kutup Araştırmaları Enstitümüzü hayata geçirdik. Dördüncü Ulusal Antarktika Bilim Seferini bu yılın ilk yarısında gerçekleştireceğiz.

“Savunma sanayiinde, yerlilik oranını yüzde 70’ler seviyesine çıkardık”

Savunma sanayiinde, ülkemizi dışa bağımlılıktan kurtarmak amacıyla, 17 yılda yerlilik oranını yüzde 20’lerden yüzde 70’ler seviyesine çıkardık. 2002 yılında sadece 62 savunma sanayi projesi yürütülürken, bugün proje sayımız 700’e ulaştı.

Yıllık savunma sanayii ve havacılık cirosu 9 milyar dolara yaklaşırken, ihracatımız da 2,7 milyar dolara yükseldi.

“800’ün üzerinde zırhlı aracı güvenlik güçlerimize teslim ettik”

Geçtiğimiz yıl çeşitli özelliklerde 800’ün üzerinde zırhlı aracı güvenlik güçlerimize teslim ettik. Yeni zırhlı aracımız Vuran’ı envantere aldık. Milli torpidomuz Akya’nın atış testlerini başarıyla tamamladık.

“GÖKBEY helikopterinin de test uçuşlarını sürdüreceğiz”

ATAK helikopterimizin operasyonlardaki başarısını gururla izliyoruz. Geçtiğimiz yıl 14 adet ATAK helikopterlerinin daha teslimatını tamamlayarak, toplam sayıyı 56’ya yükselttik. Milli tasarımımız GÖKBEY helikopterinin de test uçuşlarını sürdüreceğiz.

MİLGEM Projesinin dördüncü gemisi Kınalıada’yı Deniz Kuvvetlerimize teslim ettik. Milli gemisavar füzemiz Atmaca’yı da Kınalıada korvetimize yerleştirdik.

“Pirireis’i geçtiğimiz günlerde havuza çektik”

Havadan Bağımsız Tahrik Sistemi ile donatılmış denizaltılarımızdan ilki olan Pirireis’i geçtiğimiz günlerde havuza çektik. Denize indirdiğimiz Anadolu çıkarma gemimizi, inşallah bu yıl Deniz Kuvvetlerimizin envanterine alıyoruz.

Savaş gemilerimizi ihraç etmenin gururunu da yaşıyoruz. Elektronik harp ve radar sistemlerinde ileri teknoloji seviyesine ulaşmaya başladık. Koral projesiyle düşman hatlarındaki elektronik haberleşme hatlarını ve radar sistemlerini köreltmede önemli kabiliyetler kazandık. HAVA SOJ projesiyle ise bu alanda dünyada sayılı ülkenin sahip olduğu kabiliyete ulaşacağız.

İnsansız kara-deniz araçları, lazer silah sistemleri, elektromanyetik fırlatma sistemleri, sürü İHA teknolojisi, otonom sistemler ve roket projeleri süratle ilerliyor. Bu çalışmaları, dünyada az sayıda ülke ile eş zamanlı sürdürüyoruz.

“Akıncı’yı da inşallah bu yıl sonunda envantere alıyoruz”

İnsansız hava araçlarımız, yurt içinde ve yurt dışında yürüttüğümüz operasyonlarda çok kritik roller üstleniyor. Taarruzi İnsansız Hava Aracımız Akıncı, ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. Akıncı’yı da inşallah bu yıl sonunda envantere alıyoruz. Dünyada bu sınıfta en iyi aracı üreten 3 ülkeden biri olduk.

Bayraktar SİHA’mızın ihracatına başladık. Bir diğer SİHA’mız ANKA-S, yeni yerli motoru ile göklerdeki yerini sağlamlaştırdı.

“Hisar-A’yı bu yıl envantere alacağız”

Korkut hava savunma sistemimizin güvenlik güçlerimize teslimatına başlandı. Hisar-A Alçak İrtifa Hava Savunma Sisteminde seri üretim aşamasına geldik, bu yıl onu da envantere alacağız. Havadan Taşınabilir 105 Milimetrelik Hafif Çekili Obüs Boran’ın testlerini bu yıl tamamlayarak onu da envantere alıyoruz.

Uzun menzilli hava savunma füze sistemimiz Siper’in çalışmalarında önemli ilerleme sağladık.

“Yüksek Güçlü Milli Lazer’in Kirpi aracına entegrasyonunu tamamlayacağız”

2020 yılının ilk yarısında Yüksek Güçlü Milli Lazer’in Kirpi aracına entegrasyonunu da tamamlayacağız.

Savaş uçağından her türden motorumuza kadar tüm savunma sanayi ihtiyaçlarımızı kendi imkânlarımızla üretebilir hale gelmeye giderek daha çok yaklaşıyoruz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.