Ekonomi

DENİZ: Tüketici mecburiyetini kötüye kullanmak kabul edilemez

İletişim hizmetlerine yapılan zammı değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz; “iletişim firmalarının hizmet bedellerine yaptıkları zam; İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, T.C. Anayasası, 5369 sayılı Evrensel Hizmet Yasası, TÜİK verileri ve Orta Vadeli Programı yok sayıyor” dedi.

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz konuyla ilgili şu açıklamayı yapmıştır:

Son günlerde iletişim hizmeti sunan firmaların hizmet bedeline yüksek oranlı zam yapmaları nedeniyle tüketicide büyük tepki oluşmuştur. Tüketici Birliği Federasyonu tarafından son dönemde taahhütlü tarifesi sona erecek ve aynı kapsamdaki tarifeye geçmesi durumunda ödenmesi istenen hizmet bedeli konusunda yapılan araştırmada şu örnek veriler tespit edilmiştir.

 OPERATÖRKAPSAMTARİFE FİYATIANLIKFİYATARTIŞ %
TUKETİCİ 1TURKCELLSuperbox 300 GB619 TL.1000 TL.61
TUKETİCİ 2TURKCELLFİBER 25 GB290 TL.470 TL.62
TUKETİCİ 3VODAFONE12 GB, 1000 dk., 250 SMS150 TL.310 TL.106
TUKETİCİ 4TTKOM20 GB, 1000 dk., 1000 SMS180 TL.445 TL.147
TUKETİCİ 5TTKOM10 GB, 1000 dk., 250 SMS127 TL.335 TL.164
TUKETİCİ 6TTKOMSINIRSIZ İNTERNET170 TL.480 TL.182

Ülkemizin de imzaladığı Birleşmiş Milletler Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi ve T.C. Anayasası haberleşme hakkını, temel ve evrensel hak olarak kabul etmektedir.

Öte yandan teknolojideki gelişmeler, iletişimi yaşamı sürdürmek için zorunlu ve karşılanması gereken bir tüketim niteliğine dönüştürmüştür.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 2024 Eylül dönemi için 12 aylık ortalama enflasyon yüzde 64,91 olarak açıklanmıştır. T.C. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından 5 Eylül 2024’de açıklanan Orta Vadeli Program (2024-2027) belgesinde de enflasyonun 2024 yılı için yüzde 41,50, 2025 yılı için yüzde 17,50 olarak öngörülmektedir.

Tüm bu yasal düzenlemeler ve ekonomi yönetiminin öngörüleri birlikte değerlendirildiğinde, iletişim hizmeti sunan firmaların tüketiciden istedikleri rakamlar gerçeklikten uzak, tüketici mecburiyetini kötüye kullanan, fırsatçı bir yaklaşım olup firmaların fahiş nitelikteki zammı kabul edilebilir nitelikte değildir. İletişim hizmeti sunan firmalar her türlü ekonomik veriyi yok sayan tarife ücretlerini gerçeklerle uyumlu hale getirmelidirler.

Ayrıca başta Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) olmak üzere Rekabet Kurumu ve Ticaret Bakanlığı Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulunun tüketicide tepkiye neden olan bu haksız sürece müdahale etmeleri çağrısında bulunuyoruz.

Mehmet Bülent Deniz

Genel Başkan

YENİ HAVADİS

Son Haberler

Doğum sonrası yarı zamanlı çalışma hakkı neler getiriyor?

Devlet memurlarına yarı zamanlı çalışma hakkı tanıyan yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmeliğe göre memurlar doğumdan…

8 saat ago

GRAMAJ OYUNUNA YASAL DÜZENLEME GELİYOR

Hafızam beni yanıltmıyorsa 2020 Yılının şubat ayında bir tüketicini ihbarı ile konuyu araştırma gereği duymuştuk.…

9 saat ago

Terörsüz Türkiye hedefinde son aşama: PKK silah bırakacak

'Terörsüz Türkiye' hedefinde son aşamaya geçildi. Daha önce fesih kararı aldığını duyuran terör örgütü PKK…

1 hafta ago

Türkiye’nin ilk “İklim Kanunu” yürürlüğe girdi

Türkiye'nin ilk "İklim Kanunu", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yürürlüğe giren kanunla, iklim değişikliğinin olumsuz…

1 hafta ago

Şehit sayımız 12’ye yükseldi

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde bölücü terör örgütü mensuplarınca kullanılan bir mağaradaki arama…

2 hafta ago

ÜCRETLİ YOL MU, ÜCRETSİZ EZİYET Mİ?

Elbette kimsenin keyfi kaçsın istemiyoruz. Fakat biz görmez, yazmaz, söylemez ve nihayetinde yetkililerin dikkatini çekmezsek hepimizin…

3 hafta ago