EYT, Yaşar Okuyan’ın eseri
Son günlerde sıkça hükümet temsilcilerine sorulan emeklilikte yaşa takılanlar sorunu (EYT), geçtiğimiz gün CHP’ye katılan Yaşar Okuyan’ın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı döneminde yasalaştı.
1999 yılında çıkarılan 4447 sayılı kanun ile emeklilik için; prim ve çalışma gününün yanında yaş şartı da eklendi. Bu eklenen şart ile 1999’dan önce işe giren yaklaşık 750 bin kişi prim ve gün sayısını tamamlamasına rağmen yaşı beklediği için emekli olamıyor.
TALEPLERİNİ DİLLENDİRİYORLAR
EYT’liler, mağduriyetlerinin giderilmesi için sürekli olarak hükümete talepte bulunuyorlar, sosyal medyada rahatsızlıklarını dile getiriyorlar. Cumhurbaşkanı ve hükümet temsilcileri ise EYT’nin gündemlerinde olmadığını her sorulduğunda ifade etti.
SORUN ÇIKARAN YASA YAŞAR OKUYAN’IN ESERİ
Yüzbinlerce kişiyi mağdur eden EYT yasasının hazırlayıcısı ise dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, yeni CHP’li Yaşar Okuyan. Hatta yasanın geçtiği dönemle ilgili Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel’in değerlendirmesi “Sezar’ın hakkı yine Sezar’a, İşsizlik Sigortası Kanunu olan 4447 sayılı Kanun ile emeklilikte YAŞ şartını da Okuyan getirmiştir. Getirilmesi doğruydu yanlıştı tartışılır ama bu konuyu hiç tartıştırmadan TBMM’den geçirmesini ise eleştiriyorum. Hatırlıyorsunuz, 17 Ağustos 1999 günü büyük bir deprem geçirdik. BU depremi fırsat bilen dönemin Hükümeti, millet yerde yaralı ve basın da depremle ilgilenirken 21 Ağustos 1999 günü toplandı ve 5 gün gece gündüz çalışıp 25 Ağustos 1999 günü emeklilikte yaş şartını getirip kademelendirdi. İşte bu yasanın fırsatçılık yapılarak, kamuoyunda tartışılmadan TBMM’den geçirilmesine ön ayak olduğu için Okuyan’ı hiç affetmedim.” şeklinde.