Emlak

Kira sözleşmeleri e-Devlet üzerinden emlakçılara da açıldı

Kira sözleşmelerinin e-Devlet üzerinden hazırlanmasına ilişkin hizmet, bugün itibarıyla emlakçıların da kullanımına açıldı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kira sözleşmelerinin e-Devlet Kapısı üzerinden yapılmasına yönelik çalışmaların ilk aşamasını Kasım 2024’te tamamlamıştı.

Mevcut uygulamada taşınmaz sahibi gerçek kişilerce e-Devlet Kapısı’ndaki “Kira Sözleşmesi İşlemleri” bölümünden hazırlanan sözleşme kiracı tarafından onaylanabiliyor.

Hizmet üzerinden oluşturulan kira sözleşmeleri için zaman damgalı “barkodlu belge” oluşturularak, e-Devlet Kapısı üzerinden belge doğrulama işlemi de yapılabiliyor.

“RESMİ OLARAK İCRA EDECEK”

Çalışmanın ikinci aşamasında ise sona gelinirken, e-Devlet’ten kira sözleşmesi hizmeti bugün emlakçılar için de açıldı.

Tüm Emlak Danışmanları Birliği (TEDB) Başkanı Hakan Akçam, kiracı ile ev sahibinin e-Devlet ortamında buluşarak kira kontratını imzalayabildiğini ancak bu sürece emlak danışmanlarının dahil olmadığını söyledi.

Bugün itibarıyla uygulamanın emlakçılar için de hayata geçirildiğini dile getiren Akçam, “Gayrimenkul sahipleri, emlak danışmanına Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün sisteminden yetki verebilecek. Emlak danışmanı da aldığı yetkiyle, kontratı kiracı adayına elektronik ortamda ulaştırabilecek. Kira kontratı oluşturan emlak danışmanı, barkodlu belge çıkarabilecek. Dolayısıyla, emlak danışmanları mülk sahipleri ile kiracıları bir araya getirerek mesleğini resmi olarak icra edecek.” dedi.

“KİRA KONTRATLARININ E-DEVLET ÜZERİNDEN YAPILMA ZORUNLULUĞU GETİRİLMELİ”

Akçam, sistemin elektronik ortama taşınacağını ifade ederek, kira artış oranı, kiracının güvenirliği ve meskende kaç yıldır oturduğu gibi bilgilerin Bakanlık tarafından tespit edilebileceğini anlattı.

Sistemle ilgili güncelleme ve düzenlemelerin devam ettiğini belirten Akçam, Borçlar Kanunu’na göre kira kontratında kefilin ıslak imzasının bulunması gerektiğini, bununla ilgili çalışmaların da sürdüğünü bildirdi.

Kira kontratlarının e-Devlet üzerinden yapılması zorunluluğunun uygulamaya alınması durumunda ev sahibi ile kiracı arasındaki problemlerin birçoğunun çözüleceğine işaret eden Akçam, böylece dolandırıcılık olaylarının önüne geçileceğini sözlerine ekledi.

KAYNAK: HABER GLOBAL

Son Haberler

Terörsüz Türkiye hedefinde son aşama: PKK silah bırakacak

'Terörsüz Türkiye' hedefinde son aşamaya geçildi. Daha önce fesih kararı aldığını duyuran terör örgütü PKK…

4 gün ago

Türkiye’nin ilk “İklim Kanunu” yürürlüğe girdi

Türkiye'nin ilk "İklim Kanunu", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yürürlüğe giren kanunla, iklim değişikliğinin olumsuz…

5 gün ago

Şehit sayımız 12’ye yükseldi

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde bölücü terör örgütü mensuplarınca kullanılan bir mağaradaki arama…

1 hafta ago

ÜCRETLİ YOL MU, ÜCRETSİZ EZİYET Mİ?

Elbette kimsenin keyfi kaçsın istemiyoruz. Fakat biz görmez, yazmaz, söylemez ve nihayetinde yetkililerin dikkatini çekmezsek hepimizin…

2 hafta ago

Katil İsrail İran’a saldırdı

İran'ın başkenti Tahran'da art arda patlamalar oldu. Katil İsrail'in Savunma Bakanı Katz, İran'a saldırı düzenlediklerini…

1 ay ago

Tüketicilere Küresel Tehdit

Geçtiğimiz hafta Anadolu Ajansına düşen bir haber oldukça dikkatimi celp etti. “Avrupa Tüketici Birliği, Shein'i…

1 ay ago