Dolar 34,5209
Euro 36,4834
Altın 2.960,56
BİST 9.118,33
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cum 18°C
Cts 9°C
Paz 10°C
Pts 10°C

Milli teknolojiler için 342 firma bir araya geldi

Milli teknolojiler için 342 firma bir araya geldi
22 Ocak 2019 12:30
533
A+
A-

Türkiye’nin savunma, havacılık ve uzay sanayisindeki milli teknoloji hamlesine destek vermek amacıyla faaliyet gösteren SAHA İstanbul yeni katılımlarla güçlendi.

Kuzey Marmara hattında yer alan sanayici, tersane, üniversite ve teknoparkların oluşturduğu potansiyelin savunma, havacılık ve uzay sanayisinde değerlendirilmesi amacıyla kurulan Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği’NİN (SAHA İstanbul) etkinliği artıyor.

ASELSAN, THY Teknik, Kale Kalıp, Baykar, BMC, STM, Kordsa, Petlas, Ermaksan, Durmazlar, TÜMOSAN gibi faaliyet alanlarına liderlik eden şirketleri aynı hedefte buluşturan SAHA İstanbul, geçen sürede Türkiye’nin en büyük sanayi kümelenmesi haline geldi.

Üye sayısı 342’ye yükseldi

SAHA İstanbul, 2019’a 27 yeni firmanın katılımıyla büyüyerek başladı. Türkiye’nin lider havacılık sanayi şirketi Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ), ülkedeki test ve değerlendirme altyapısının etkinliğinin artırılması ve güçlendirilmesi amacıyla kurulan TRTest, kümelenmenin yeni üyeleri oldu.

Yeni üyelerle birlikte SAHA İstanbul’un üye sayısı, 11’i üniversite olmak üzere 342’ye yükseldi.

Türkiye’nin savunma, havacılık ve uzay sanayisindeki millileştirme hamlesine katkıda bulunmak için iş birliğine katılan diğer firmalar Mahrek Teknoloji, Ortem Elektronik, Günili Yazılım, Berkin Savunma, Desi Alarm, İstanbul Silah, Bozok Savunma, Floran Kimya, Kontal Elektronik, Mir İzolasyon, BİAS Mühendislik, Vis Videsan, Gürdesan Gemi Makina, CDT Bilgi Teknolojileri, Gökçeler Makina, Özer Elektronik, Matil Malzeme, Erdem Cam, Karakamlar Havacılık, Erin Motor, Hisar Kalıp, Kastaş Sızdırmazlık, Uzmar Gemi İnşaat, Dener Makina ve Mobit Bilişim oldu.

Hürkuş, lazer silah sistemleri, aerojel…

SAHA İstanbul’un destek ve koordinasyonuyla bugüne kadar bir dizi önemli proje hayata geçirildi.

Temel eğitim uçağı Hürkuş’un iklimlendirme ve kabin basınç sistemi için küme üyelerinden konsorsiyum kuruldu. Bu konsorsiyum TUSAŞ’ın da içinde olduğu bir şirkete dönüşüyor.

Lazer silah sistemleriyle ilgili olarak ASELSAN, ROKETSAN, Ermaksan, TÜBİTAK BİLGEM ve Gebze Teknik Üniversitesinden oluşan bir konsorsiyum oluşturularak, TÜBİTAK Sanayi Yenilik Ağ Mekanizması Programı’na başvuruldu.

Milli katmanlı titanyum printer üretmeyi başaran Ermaksan ve ALUTİM ile 3D printer toz üretimi konsorsiyumu kuruldu.

Savunma ve havacılık sektörü için büyük önem taşıyan ileri teknoloji ürünü yanmaz özellikteki Aerojel üretimi gerçekleştirildi. Türkiye, bu ürünü üretebilen 4 ülkeden biri haline geldi.

Açık kaynak kodlarla milli ihtiyaçlara dönük yerli yazılım geliştirme hamlesi başlatıldı.

Mesleki ve teknik eğitimin sanayi ile bütünleşmesi için Milli Eğitim Bakanlığı ile koordineli çalışma hayata geçirildi.

Hedef yeni milli sistemler

SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar, 27 firma tarafından kurulan SAHA İstanbul’un, geçen süre içinde gerek kümelenme olarak gerekse üyeleri aracılığıyla Türkiye’nin savunma, havacılık ve uzay sanayisindeki milli teknoloji hamlesinde önemli sorumluluklar üstlenerek, katkılar verdiğini söyledi.

Türkiye’nin ihtiyaçlarını karşılarken ihracat da yapmak için yoğun çaba gösterdiklerini belirten Bayraktar, bunun karşılığını kümelenmeye gösterilen ilgiyle aldıklarını dile getirdi.

Bayraktar, SAHA İstanbul’un kısa sürede Türkiye’nin en büyük sanayi kümelenmesi haline geldiğine işaret ederek, yeni yılla birlikte, aralarında faaliyet alanlarına öncülük eden firmaların da bulunduğu 27 yeni üyeye kapılarını açtıklarını belirtti.

Yeni katılımların kümelenme bünyesinde farklı iş birliği fırsatları sunacağını vurgulayan Bayraktar, “Kümelenme bünyesinde bugüne kadar gurur duyduğumuz çeşitli işlere imza atıldı. Yeni katılımlarla bunların sayısını artırmayı, savunma, havacılık ve uzay sanayisinde yerlilik oranını yükseltmeyi ve yeni milli sistemleri ülkemize kazandırmayı amaçlıyoruz.” dedi.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.