Dolar 38,1586
Euro 43,6980
Altın 4.077,83
BİST 9.388,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 19°C
Paz 22°C
Pts 21°C

Tüketici hakları adına iki önemli adım

Tüketici hakları adına iki önemli adım
9 Nisan 2025 16:24
159
A+
A-

Tüketici hakları adına iki önemli gelişmeyi bu köşede hatırlatmanın kıymetli olduğunu düşünüyorum.

İnternet üzerinden özellikle sosyal medya aracılığı ile satışa sunulan ürünlerin güvenliği ile ilgili önemli bir düzenlemeye imza atıldı. Tüketiciler uzaktan iletişim araçlarıyla satın aldıkları ürünlerin güvenilirliği hakkında zaman zaman tereddütler yaşıyordu. Bu tereddüttü gidermek adına Ticaret Bakanlığınca hazırlanan önemli bir yasal düzenleme hayata geçmiş oldu. Resmî Gazete’nin 30 Ekim 2024 tarihli sayısında yayımlanan ve 5 aylık geçiş sürecinin ardından “Uzaktan İletişim Araçları Yoluyla Piyasaya Arz Edilen Ürünlerin Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği” 1 Nisan 2025 tarihi itibariyle yürürlüğe girdi. Hayırlı olsun.

Bu yönetmelik esasında tüketicilerin güvenli ürünlere ulaşmasını daha da kolaylaştıracak. Ayrıca internet, mobil uygulamalar, televizyon ve radyo gibi araçlar üzerinden yapılan alışveriş süreçleri daha şeffaf ve kolay denetlenebilir hale gelecek.

Bu yeni düzenleme ile; satıcılar, ürünlerine ilişkin güvenlik bilgilerini açık ve anlaşılır şekilde sunmak mecburiyetinde. İlanlarında üretici veya ithalatçı bilgileri, iletişim adresi ve ürün güvenliğine dair detaylar yer alacak. Doğrusunu söylemek gerekirse tüketici satın almadan önce ürün hakkında daha fazla bilgiye ulaşmış olacak.

Sanal pazar yerlerinin, ürünlere dair güvenlik bilgilerini sistemlerinde bulundurması artık zorunlu. Uygun olmayan ürünler tespit edildiğinde, bu ürünlere ait ilanlar 24 saat içinde yayından kaldırılacak. Ve daha önemlisi yurt dışından satış yapan firmalara yerel temsilci atanması zorunlu hale gelecek.

Yönetmeliği hayata geçiren ilgili Bakanlığın “güvenli ürünlere ulaşması ve kurallara uyan yerli üretici ve satıcıların haksız rekabetten korunması” vurgusunu da destekliyor ve önemsiyorum.

Diğer bir düzenleme ise yine Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Bazı Tüketici Ürünlerinde Uygunluk Denetimi Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ. O da Resmî Gazete ’de yayımlandı ve yürürlüğe girdi.

Düzenlemeye göre, piyasaya arz edilen hayvansal menşeli parça içeren ürünlerin hangi hayvandan elde edildiğine dair bilginin tüketicilere sunulması zorunlu hale getirildi.  Yapılacak bu bilgilendirmenin ürünün etiketinde, ambalajında, üzerinde veya ürüne eşlik eden bir belgede yer alması arık mecburi. Uzaktan iletişim araçları yoluyla yapılan satışlarda ise, bu bilginin ürünün özelliklerinin belirtildiği alanda tüketiciye sunulması, bilgilendirmenin satın alma işleminden önce açık, okunabilir ve yanıltıcı olmayacak şekilde Türkçe yapılması, zorunlu hale geldi. Bu düzenleme ile de tüketicilerin alışveriş esnasında başka bir tereddüt ettiği konuya açıklık getirilmiş oldu.

Bu her iki düzenlemeyi de hayata geçirenlere hassaten teşekkür ediyorum. Tüketici hakları adına çok değerli yasal çalışmalar olduğunu düşünüyorum. Zira bu düzenlemeler artık hayata geçtiğine göre uygulamanın sahaya nasıl yansıyacağı konusunda ayrı bir merak konusu. Gelişmeleri köşemde paylaşacağımın bilinmesini isterim.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.