Dolar 34,3499
Euro 37,0991
Altın 2.988,22
BİST 8.946,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cum 16°C
Cts 13°C
Paz 15°C
Pts 14°C

Tablet tehlikesi: Çocuklarda omurga eğriliği 2 kat arttı

Tablet tehlikesi: Çocuklarda omurga eğriliği 2 kat arttı
2 Ağustos 2024 10:48
114
A+
A-

Son yıllarda tablet kullanımının artması, çocuklarda duruş bozukluğu ve skolyoz riskini de beraberinde getiriyor. Yaz tatilinde uzun saatler ekran başında vakit geçiren çocuklar için tehlike daha da büyüyor.

Türkiye’de çocuklarda skolyoz (omurga eğriliği) görülme oranı yüzde 3. Bu oran kız çocuklarında erkeklere göre 10 kat daha fazla.

Duruş bozukluğu, çeşitli nedenlerden dolayı vücudun dengeli duruşunun bozulması… Hatalı duruş pozisyonları, iskelet sistemi problemleri ile kas ve eklem deformasyonlarına yol açabiliyor. Özellikle yaz aylarında uzun süre kontrolsüz tablet kullanımı, yanlış pozisyonda oturulması ve hareketsizlik, omurga eğriliğine ve duruş bozukluklarına sebep olabiliyor.

Peki, duruş bozukluğu ve skolyozu önlemek için nelere dikkat etmek gerekiyor? Yalova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kurucu Dekanı ve Rektör Yardımcısı, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vefik Arıca’ya sorduk.

Çocuklarda skolyoz hastalığı, teşhis imkanlarının artması ile özellikle son yıllarda yaklaşık 2 kat artmış durumdadır. Bu faaliyetlerin çocuklarda sınırlandırılması ve kontrolsüz kullanımın önüne geçilmesi gerekir.

Yalova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kurucu Dekanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vefik Arıca

Kız çocuklarda 10 kat daha fazla görülüyor

“Sağlıklı bir omurgaya arkadan bakıldığı zaman, tüm omurların diziliminin aynı doğrultuda olduğu görülür. Ancak bu dizilimde herhangi bir nedenle sağa ya da sola doğru anormal bir eğrilik ortaya çıkması durumuna skolyoz (omurga eğriliği) denir.”

Prof. Vefik Arıca, skolyozun tanımını böyle yapıyor. Özellikle okulların kapanmasıyla ekran başında kontrolsüzce vakit geçiren gelişim çağındaki çocuklar için riskin daha fazla olduğunu anlatıyor.

Kaynak: TRT HABER

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.